Ensimmäinen kuukasi Kitsin kanssa on jo reilusti takana, ja kirjoittelin hieman ylös millaisia tavoitteita meillä on ollut ja mitä olemme saaneet aikaiseksi.
Tärkeimpänä tavoitteena on tietysti ollut se, että pentu sopeutuu hyvin uuteen kotiinsa ja uuden lauman jäseneksi. Lisäksi tietysti sosiaalistaminen ja ympäristökoulutus ovat olleet listan kärkipäässä. Muuten emme ole pitäneet kiirettä asioiden opiskelussa. Paljon leikkiä, huolenpitoa ja rakkautta, sekä sopivasti kuria :)

Tavoitteet:

Toteutuminen:

Sopeutuminen laumaan ja uuteen paikkaan kotiutuminen

Kitsi on kotiutunut hyvin ja nopeasti. Myös laumaan ”sulautuminen” on tapahtunut yllättävän helposti. Simmi on leikkinyt pennun kanssa ja ”kouluttanut” sitä heti muutaman päivän jälkeen. Pirran sulaminen kesti pidempään, mutta lopulta mummelikin hyväksyi uuden jäsenen laumaan. Nyt jopa yrittää vähän leikkiä Kitsin kanssa.

Sisäsiisteyden opettelua

Kitsi ei ole vielä aivan sisäsiisti (eikä ole tarvekaan), mutta pääasiassa tarpeet tehdään ulos. Kakkahommat on hoidettu ulos muutamaa ensimmäisen viikon vahinkoa lukuun ottamatta. Pissatouhuja sotki hieman virtsatieinfektio, mutta opettelu on taas hyvällä mallilla.

Käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin totuttaminen (kynsien leikkuu, harjaaminen, hampaiden katsominen, peseminen yms.)

Kynsien leikkuu onnistuu hienosti, pesemisestä Kitsi ei varsinaisesti nauti ;) mutta homma hoituu ilman suurempaa draamaa. Pentua on harjattu, korvia puhdistettu ja hampaita katseltu.

Sosiaalistaminen (vieraisiin ihmisiin ja koiriin totuttaminen)

Ihmiskontakteja Kitsi on saanut paljon ja pentu suhtautuu erittäin avoimesti ja luottavaisesti kaikkiin tapaamiinsa ihmisiin. Myös lapsiin on päästy tutustumaan ja ei ongelmia pienten ihmisten kanssa.

Koirakontakteja on myös saatu jonkin verran, ei ehkä aivan niin paljon kuin olin ajatellut. Isoja ja tunkeilevia koiria hieman arastellaan, mutta pienen tutustumisen jälkeen homma ok. Lisää erilaisia koiratuttavuuksia kuitenkin tarvitaan ja varsinkin pentuseura olisi mukavaa. Meidän  lähistöllä vaan on niin vähän koiria, joten on lähdettävä aina muualle seuraa etsimään. 

Ympäristökoulutus (totuttaminen erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin)

Olemme kulkeneet Kitsin kanssa monenlaisissa paikoissa, tutuiksi ovat tulleet mm:

  • ostoskeskukset, kaupunkiympäristö

  • parkkihalli

  • tehdasympäristö

  • koiratapahtumat (agimöllit/treenit, matchshow)

  • satama, rautatieasema

Luoksetulon opettelua

Kitsi tulee hyvin luokse nimellä kutsumalla.

Homma toimii, kun pentu ei ole kovin tiiviisti keskittynyt muihin touhuihin. Tätä harjoitellaan koko ajan lisää.

Leikkimeinen (mm.saalisleikki yhdessä pennun kanssa)

Tarkoitus on ollut opettaa pentu leikkimään yhdessä ihmisen kanssa ja huomaamaan, että se on tosi nastaa! Olemme tehneet lyhyitä saalisleikki harjoituksia kahdella patukalla. Vain muutamia heittoja kerralla. Lisäksi olemme leikkineet rätillä ”taisteluleikkiä” ja opetelleet samalla, että tavaroiden tuominen ihmiselle on hyvä juttu. Alkuun Kitsi tahtoi viipottaa lelujen kanssa pois, mutta nyt se on selvästi alkanut tajuamaan, ettei niin kannata tehdäkään. Olen palkannut lelujen tuomisesta makupaloilla ja leikillä.

Kontaktin opettelua (katsekontakti)

Katsekontaktia olemme harjoitelleet pääasiassa ruokailun yhteydessä. Kitsi osaa jo odottaa hienosti ruokaansa istuen, ottaa katsekontaktin  tosi nopeasti, kun kuppi osuu maahan ja saa saman tien palkaksi vapautuksen syömään. Ruuan valmistelu vaiheessa pentu vielä hilluu melkoisesti, mutta ei kuitenkaan yritä enää Pirran ja Simmin kupeille.

Lisäksi olemme harjoitelleet katsekontaktia makupalojen kanssa; istun lattialla tai sohvalla makupaloja nyrkissä ja heti kun pentu ottaa kontaktin, tulee ”hyvä” sana ja sitten makupala. Olemme tehneet lyhyitä harjoituspätkiä, 1-3 kertaa päivässä.

Lähelläolemisharjoituksia (luoksetulon alkuharjoittelua)

Olemme tehneet lähelläolemisharjoituksia Mujusen Salmen Tie tottelevaisuusvalioksi kirjan ohjeiden mukaisesti. Tarkoituksena on siis opettaa koira istumaan tiiviisti ohjaajan edessä. Näitä harjoituksia olemme tehneet vasta melko vähän aikaa, mutta Kitsi alkaa selvästi päästä juonesta kiinni. Harjoitukset ovat tässäkin kestoltaan lyhyitä, ja teemme niitä 1-2 kertaa päivässä.

Hihnassa kävelyn opettelua

Hihnassa kävelyä olemme harjoitelleet ensin sisällä ja sitten omassa pihassa, sekä lähitiellä. Pantaa pitää edelleen välillä rapsutella, mutta kohtuullisen hyvin hihnakävely sujuu siihen nähden, miten vähän tätä on harjoiteltu.


Jatkon tavoitteena on ainakin saada lisää koiratuttavuuksia, ja paljon leikiä toisten pentujen kanssa. Jatkamme myös kontakti- ja lähelläolemisharjoituksia, sekä tietysti vahvistamme luoksetuloa. Tavoitteena olisi myös päästä tutustumaan muihin eläimiin (hevosiin, lampaisiin, lehmiin jne.). Yritän taas kuukauden kuluttua kirjoitella tänne, miten meillä on homma Kitsin kanssa edennyt :)