Olen tässä alkuvuoden aikan perehtynyt hieman koirien vietteihin, kun pääsin Kitsin kanssa Jatin järjestämälle saalisviettikurssille. Aiheena siis saalisvietin hyödyntäminen agilitykoulutuksessa. Kurssin pitää maalimiesoppilas Vesa Sepponen ja mukana häärii myös Elina Will, molemmat pitkän linjan koiraharrastajia. Olin marraskuussa kuuntelemassa heidän pitämää luentoa samasta aiheesta. Siellä kävimme läpi viettiteorian pääpiirteissään; mitä vietit ovat ja mihin ne perustuvat. Tutuiksi tulivat myös erilaiset termit, kuten viettiärsyke, viettikäyttäytyminen, viettipäämäärä, patoaminen, vuotaminen, turhauma, viettiristiriita jne. Kurssiin kuuluu 5 koulutuskertaa, joista kaksi on jo pidetty.

Ensimmäinen kerta kului lähes kokonaan jutustelun merkeissä. Koirat olivat kuitenkin sen verran mukana, että jokaisen piti leikkiä oman koiransa kanssa ilman mitään apuvälineitä. Itsestä piti siis tehdä koiran mielestä niin mielenkiintoinen liikkeen ja äänen avulla, että leikkiä saatiin aikaiseksi. Tässä Kitsillä nousi saalisvietti aika nopeasti esille ja ipana roikkui lahkeessa ihan kiitettävästi.

Toisella kerralla Ellu teki meille heti alkuun agilityradan. Radassa oli valtava määrä esteitä sikin sokin (hyppyjä, putkia, kontakteja), mutta koira ei saanut suorittaa niistä yhtään. Maahan piirretty viiva mutkitteli esteiden välistä ja koira piti ohjata rata läpi seuraten tuota viivaa. Esillä ei tietenkään saanut olla leluja tai makupaloja. Taas kerran itse piti olla se kiinnostava juttu koiralle! Taisimme olla Kitsin kanssa ainoat, jotka selvisivät radan läpi suorittamatta yhtään ainutta estettä. Meillä oli puolellamme kuitenkin se etu, ettei Kitsi vielä hae esteitä hirveän itsenäisesti. Lähinnä koira roikkui suurimman osan matkaa, yllätys yllätys, minun lahkeessa ! Lisäksi pääsimme leikkimään saalisleikkiä lelulla. Tässä suurin työmaa onkin sitten itsellä, eli että oppii leikkimään koiran kanssa oikein. Saimme hyvät neuvot tähän ja kotiläksyksi siis leikkimistä!

Seuraavalla kerralla aiheena ovat saalisleikin perusteet, patoaminen ja ohjaajakonfliktin purku. Mielenkiintoista!