Taas on kuukausi Kitsin kanssa vierähtänyt. Kaikenlaista olemme ehtineet tekemään ja kokemaan, mutta harjoittelu jatkuu. Kirjoittelin viime kuun malliin touhujamme ylös ja tälläinen lista siitä tuli:

Tavoitteet:

Toteutuminen:

Laumaan sopeutuminen

Pirran poistuminen laumastamme ei juurikaan Kitsiin vaikuttanut. Mutta se, että Kitsi ehti Pirraan kuitenkin tutustua oli oikein hyvä juttu. Kitsi oppi todella hyvin kunnioittamaan vanhempia koiria. Pirran kimppuun se ei koskaan hyökkäillyt, riekkui kyllä noin metrin päässä, mutta ei lähempänä, jollei Pirra lähtenyt leikkiin mukaan.

Sisäsiisteyden opettelua

Sisäsiisteyden opettelu on ihan hyvällä mallilla: vahinkoja sattuu enää harvakseltaan, lähinnä silloin  kun painimatsi on menossa ja aivan yllättäen iskee kamala pissihätä. Eihän sitä millään kykene odottamaan, että joku avaa oven ;) Päivällä yksin ollessaan Kitsi ei ole koko aikana tehnyt yhtä ainutta "sotkua", aamullakaan ei ole ulos mikään tulenpalava kiire.

Käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin totuttaminen (kynsien leikkuu, harjaaminen, hampaiden katsominen, peseminen yms.)

Hoitotoimenpiteitä ollaan edelleen jatkettu normaaliin malliin. Hampaita on katsottu hieman enemmän, varsinkin viimeaikoina, kun ne ovat alkaneet irtoilla.

Tähän kohtaan voisi laittaa myös maininnat muutamista kauniista käytöstavoista:

Kitsi on oppinut odottamaan nätisti, kun ruokaa valmistellaan ja vasta luvan saatuaan aloittaa syömisen. Ja myös ulos lähdettäessä Kitsi istuu, kun panta laitetaan kaulaan ja odottaa hienosti, että saa luvan mennä ovesta ulos.

Sosiaalistaminen (vieraisiin ihmisiin ja koiriin totuttaminen)

Ihmisiin Kitsi edelleen suhtautuu erittäin avoimesti ja menee mielellään moikkaamaan kaikkia. Myös aiemmin hieman arveluttaneet sauvakävelijät on todettu vaarattomiksi.

Koirakontakteja on saatu nyt paljon lisää. Pentujen ja pienempien koirien kanssa tutustutaan innokkaana ja leikkiin haastetaan kaverit saman tien. Isoja koiria pitää ensin hieman "mielistellä", mutta rohkeasti kuitenkin niitä lähestyy.

Fiksusti Kitsi myös osaa varoa koiria, jotka eivät niin innokkaina pentuun halua tutustua. Ei hypi ja rieku, vaan osoittaa alistumista.

Ympäristökoulutus (totuttaminen erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin)

Olemme jatkaneet myös ympäristökoulutusta; reissuja on tehty kaupungille, satamaan, asemalle jne. Lisäksi Kitsi on tutustunut kissoihin ja lehmiin. Hevosia on myös nähty, mutta vain hieman kauempaa.

Luoksetulon opettelua

Luoksetuloa harjoitellaan edelleen paljon varsinkin ulkona ollessa. Hyvin Kitsi kutsua tottelee, kunhan ei ole painitouhut menossa.

Leikkiminen (mm.saalisleikki yhdessä pennun kanssa)

Leikkimistä olemme myös jatkaneet. Saalisleikki harjoitukset kahdella patukalla onnistuvat jo hienosti. Enää ei ryhdytä leikkiä Kitsin tarjotessa leluja, vaan aloitteen teen pääasiassa minä. 

Tokon alkeita

Lähelläolo- ja kontaktiharjoituksia ollaan jatkettu samalla tavalla kuin edellisen kuukauden aikana, hieman vain vaatimustasoa nostettu. Molempia treenataan päivittäin, mutta lyhyitä pätkiä kerralla.

Uutena asiana olemme ottaneet istumisen käskystä. Tässä myös lyhyitä treenejä kerran pari päivässä. Pelkällä käskyllä ei vielä istuminen onnistu, mutta käsimerkin avulla toimii jo hyvin. Olen yrittänyt opettaa seisomasta istumisen tokoa ajatellen siten, että koiran takapää pysyy paikallaan ja etujalat siirtyvät taaksepäin.

Hihnassa kävelyn opettelua

Tätä on tehty ehdottomasti liian vähän. Normaaleille lenkeille ei tule hihnaa edes otettua mukaan, kun tuolla metsässä pääasiassa kuljetaan. Pitäisi ihan varta vasten tehdä edes lyhyitä kävelyjä hihnassa.


Luoksetuloa täytyy vielä vahvistaa paljon ja hihnassa kävelyä myös harjoitella. Lisäksi aloitamme ensi viikolla Mujusen Salmen koirakoulussa Peruskurssi 1:n. Kurssi kestää viisi kertaa ja treenit ovat joka toinen torstai. Sisältönä on tottelevaisuuskoulutuksen perusteet.