Maanantai-iltana olimme Kitsin kanssa jumppaamassa, eli vuorossa oli hyppykurssin ensimmäinen osa. Treenit alkoivat vasta puoli yhdeksältä illalla ja paikkana Viherlandian kasvihuone. Kurssin vetäjänä on Helmisen Hanna, jolla itsellään on pari bortsua.

Ensin Hanna kertoi hieman taustaa sille, miksi ja mitä oltiin siellä tekemässä. Tarkoituksena on siis opettaa koira hyppäämään oikein ja näin samalla säästämään itseään.

Aloitimme treenin lämmittelyllä (kiertelimme ympäri hallia). Sitten varsinaiseen aiheeseen ja ensimmäisenä oli vuorossa jalan nosto jumppa; tässä koiran jalkoja nostetaan vuoronperään ilmaan, pidetään hetki ylhäällä ja lasketaan takaisin alas. Koira siis seisoo kolmella jalalla ja joutuu käyttämään myös syviä lihaksia. Aluksi jalkoja pidetään ylhäällä vain lyhyen aikaa (2-3 sekunttia), kun tämä sujuu hyvin aikaa voi vähitellen pidenttä jopa minuuttiin. Ja lisäksi harjoitteluun voi ottaa mukaan kahden jalan noston (ristikkäiset jalat).

Seuraavana oli vuorossa hidasta kävelyä; namin avulla kävelytettiin koiria todella hitaasti ympäriinsä. Me harjoittelimme homman niin, että syötin namit jalkojeni välistä, Kitsi siis oli minun takana.

Yhtenä harjoituksena oli vielä kottikärryjumppa; tehtiin namivana (10 namia 10cm välein jonossa), laitettiin koira namivana päähän, otettiin takajaloista kiinni ja "ajeltiin kottikärryillä" koiran imuroidessa namit suihinsa. Tässä tärkeää oli, se että koiran selkä ei saanut mennä notkolle, ennemminkin se pysyi hieman köyryssä. Jalkoja ei siis tarvinnut nostaa maasta kuin aivan vähän.

Sitten pääsimmekin varsinaisiin hyppyharjoituksiin; 5 hyppyä peräkkäin, hyppyjen etäisyys toisistaan oli 5,5 Hannan jalkaterän mittaa (noin 1,2-1,5m). Rimojen korkeus maasta noin 25-35cm. Koira laitettiin metrin päähän ensimmäisestä hypystä ja viimeisen hypyn taakse namikuppi. Sitten vapautettiin koira ja tarkoitus oli tietenkin, että se hyppää kaikki hypyt.

Alkuun hieman epäilin kuinka Kitsi kupille irtoaa (sentään 5 hyppyä), mutta eipä se ollutkaan alkuun mikään ongelma. Ensimmäisen sarjan jäkeen Hanna korotti hieman hyppyjä ja otimme uudelleen. Kitsi irtosi taas hyvin, mutta kolautti jalkansa yhteen rimaan. Tämä aiheuttikin hieman epävarmuutta pienessä ja seuraavalla kerralla hyppäsi vain ensimmäisen ja livahti muiden ohi kupille. Laskimme rimoja ja otimme muutaman toiston kolmen hypyn takaa.

Teimme kaksi kierrosta näitä hyppysarjoja, molemmilla kerroilla 5-7 sarjaa. Kitsillä jouduimme käyttämään Hannaa apuna namikupilla, sillä kun se oli kerran hoksannut, että helpommalla pääsee menemällä hyppyjen ohi. Saimme kuitenkin hyviä sarjoja aikaiseksi ja Hanna kehui Kitsin hyppytyyliä (kuulema kunnioittaa rimoja, käyttää myös takapäätä hyppäämiseen ja keskittyykin jopa hommaan).

Lopuksi teimme vielä venyttelyjä; namin avulla piti saada koira kurottamaan päätä/kaulaa ylös, alas ja molemmille sivuille. Tärkeää tässä oli se, että koira seisoo kaikilla neljällä jalallaan tukevasti koko homman ajan.

Ensi viikolla on kurssin toinen ja samalla viimeinen osa ja jatkamme silloin samantapaisilla harjoituksilla. Kotiläksyksi tuli jumppa ja venyttely asiat. Eli, näitä samoja jumppaharjoituksia pitäisi tehdä parina kolmena iltana peräkkäin, sitten päivän tai parin tauko ja taas jumpaten.