Vietimme koko sunnuntaipäivän Somerolla paimentamassa Swedun Paimennuskoulussa. Paimennuksen saloihin meitä perehdytti Marika Klossner.

Sää oli mitä mainioin; aurinko paistoi, mutta kohtuullisen viileä tuuli piti huolen siitä, ettei lämpötila noussut liikaa. Päivä alkoi aamiaisella ja samalla Marika kertoi meille päivän ohjelman ja yleensä hieman koulutusmenetelmästä. Koirakoita paikalla oli yhteensä 12, joista Ghosteye's -koiria taisi olla peräti seitsemän (Pommi, Vega, Kitsi, Stella, Kiksi, Roxy ja Köpi). Osalla koirista oli jo jonkin verran kokemusta lampaista ja paimennuksesta, osa oli aivan noviiseja. Kaikki koirat pääsivät päivän aikana lampaille 3-4 kertaa.

Kitsi on nähnyt lampaita muutaman kerran ja yhdesti päässyt tekemään hieman lähempää tuttavuutta. Siis aivan aloittelijoita olimme.

Pari ensimmäistä kertaa aitauksessa meni siihen, kun Kitsi teki todella läheistä tuttavuutta lampaisiin syömällä niiden paskaa ! Muutamaan otteeseen kuitenkin kiinnostui lampaistakin ja lähti kiertämään laumaa, tai ehkä ennemminkin hajoittamaan laumaa... Tarkoitus olikin aluksi saada vain koira kiinnostumaan lampaista ja katsoa löytyykö siltä luontaista viettiä hommaan. Paljon kehuja aina kun koira osoitti kiinnostusta lampaisiin ja lähti niitä kiertämään.

Puolen päivän aikaan kävimme lounastauolla ja sen jälkee vaihdoimme toiseen, hieman isompaan aitaukseen. Koko aikana lampaita oli kerrallaan aitauksessa vain 3-4 ja paimennettavat vaihtuivat usein. En tiedä oliko tässä aitauksessa vähemmän syötävää, vai alkoiko Kitsi muuten vaan innostua enemmän paimennettavista, kuin niiden tuottamasta jätöksestä. Niin tai näin, mutta Kitsi liikutti lampaita jo oikein täpinöissään, vaikka sitä ei voinut vielä hyvällä tahdollakaan paimentamiseksi sanoa.

Hirmuisen haasteellista touhua tuo on ohjaajallekin, ainakin itse tunsin olevani koko ajan aivan ulalla. Mielenkiintoista, mutta vaikeaa! Ja hauska oli nähdä, että Kitsi todella innostui lampaista ja sitä luontaista viettiä jota paimenkoirilla on, löytyy myös pikku tirppanasta. Aivan alussahan tuo sytyttelykin vielä on ja paljon paljon vaatii työtä, että koiran touhua voi paimentamiseksi ylipäätään sanoa. Katsotaan nyt, jos vaikka pääsisimme tänä kesänä jatkamaan sytyttelyä!

Tässä muutamia Vesan ottamia kuvia Kitsistä paimennustouhussa. Kiitos vielä Veskulle, että jaksoit olla koko pitkän päivän kuvaamassa !

Ja se kakka kiinnostaa....

Onneksi myös lampaa alkavat kiinnostaa...

Toisessa aitauksessa menntiin sitten jo aika vauhdikkaasti!

 

Loppussa oli jo sitten hieman rauhallisempaakin.

Tässä vielä muutama vauhtikuva !

Väsy, mutta onnellinen pieni paimen!