Tänään oltiin Kitsin kanssa Salmen tunnilla ja treenit alkoivat "läksykuulustelulla".

Ensin Salme katsoi kaikkien seuraamistilanteen. Meillä Kitsin kanssa tehdään edelleen oikeaa seuraamispaikkaa. Eli, namin avulla ohjataan koira oikeaan paikkaan ja liikutaan hitaasti lyhyin askelin. Olemme harjoitelleet tätä pienissä pätkissä ja palkattu melkoisella nakkimäärällä. Ehkä tästä syystä homma sujuukin hyvin. Seuraavaksi kerraksi saimme ohjeen alkaa pidentämään hieman askelta ja tekemään kaarroksia.

Sitten oli vuorossa istuminen. Parin viikon aikana olemme edenneet melko paljon istumisessa; käsiapu on jo jätetty pois ja Kitsi istuu tosi nopeasti ja varmasti!
Istumisteemalla jatkettiin ja aloimme opetella istumisen keston lisäämistä. Koira istumaan ja syötellään nameja epäsäännöllisin välein (alkuun 0,5-2 sekunnin välein). Ja tärkeää on varmistaa, ettei koira vaihda asentoa oma-aloitteisesti, vaan vapautetaan se hallitusti. Näitä harjoituksia siis jatketaan kotona ja aikaa lisätään vähitellen koiran tason mukaan. EVL:ssähän istumisaika on 2 minuuttia, eli siinä on mukavasti tavoitetta ;)

Istumisen jälkeen maahan meno. Ja tämä on meillä edelleen aivan hakusassa. Kitsi ei millään halua mennä maahan (tai paremminkin ei tiedä mitä siltä oikein haluan). Saimme Salmelta tähän neuvoja ja testaamme näitä seuraavan parin viikon aikana. Turha tuosta on vielä stressiä ottaa - eiköhän me se joskus opita.
Maahan menot jatkuivat seiso-maahan-seiso -harjoituksilla, mutta nämä me siis skippasimme ja harjoittelemme ihan alkeista aloittaen rauhallisemmassa ympäristössä.

Asennonvaihdoista uutena tuli seiso-istu-seiso ja tätä me pääsimmekin Kitsin kanssa kokeilemaan. Tosi tarkkana täytyy auttavan käden kanssa olla ja liike pitää pitää rauhallisena ja suorana, jotta homma onnistuu. Melkoinen sähköjänis tuo tyttö kyllä on ja jalat ehtivät tehdä miljoona mutkaa ja pomppua... Yllättäen :) Harjoitellaan lisää kotona.

Viimeisenä oli harjoitus ilman koiraa, eli tehtiin käännöksiä oikealle. Siis oikealle/vasemmalle kääntyminenkään ei tässä lajissa ole aivan simppeliä ;) Ennen käännöstä puolipidäte (yksi lyhyempi askel) ja varsinainen käännös tehdään kolmella aivan lyhyellä askeleella. Puolipidäte kertoo koiralle, että kohta tapahtuu jotain ja lyhyillä askelilla tehdään kunnollinen 90 asteen käännös, eikä koira jää jalkoihin.
Olipa muuten vaikeaa! Tätäkin siis pitää harjoitella kotona ilman koiraa, niin että se tulee selkäytimestä :)

Seuraava treenikerta on kahden viikon kuluttua ja se onkin tämän Peruskurssi 1:n viimeinen kerta. Ilmoittauduinkin jo tämän kurssin jälkeen suoraan alkavalle Peruskurssi 2:lle, niin päästään jatkamaan treenejä Salmen opastuksella.